Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

23.12.2017 Vánoční sbírka pro DD Radenín

Mladí hasiči si hráli na Ježíškovi pomocníky
Každé dítě z DD Radenín potěší u stromečku nejméně čtyři dárky.....

 

Již loni v předvánoční čas vnikl mezi dobrovolnými hasiči z Košic nápad pomáhat. „Po vzoru ostatních sborů jsme se pustili do sbírky plyšových hraček pro profesionální hasiče, kteří je poté rozdávají dětem, které jsou účastny dopravních nehod a jiných událostí,“ vysvětlila jedna z trenérek Zuzana Valková. To mělo úspěch a mladým hasičům se tenkrát podařilo nasbírat 116 plyšových hraček, které byly předány profesionálním požárníkům z Tábora 1. února 2017.

Pokračování tradice

„Letos jsme chtěli v podobném projektu pokračovat a založit tak každoroční tradici, pohrávali jsme si s myšlenkou, kde a jak můžeme pomoci,“ osvětluje další trenérka Jitka Matúšů. S dětmi se probrali možnosti, komu by chtěly na Vánoce pomoci (senioři, děti bez domova, psí útulek, nemocnice ad.). Většinová volba padla na nedaleký Dětský domov v Radeníně. „Nechtěli jsme nic podcenit, a tak jsme začali už na konci listopadu, vše si domluvili s vedením domova, vznikly plakáty a čtyři prosincové soboty se při pravidelných trénincích Plamen v tělocvičně Základní školy Košice sbíraly hračky, hry a dětské knížky,“ dodává třetí trenérka Lenka Pospíšilová.

Představa versus realita

Na začátku stála představa, že se dary od lidí budou tři týdny vybírat a 23. prosince se vše společnými silami zabalí. „Už první týden se nám však sešlo tolika hraček, že se nám nevešly ani do přidělených prostorů ve škole,“ říká Jitka Matúšů. A tak se s dětmi muselo začít v Ježíškově dílně pracovat už začátkem prosince. Děti se rozdělily do skupinek na přípraváře, baliče a popisovače, a aby toho Ježíšek neměl moc, tak se pustily společnou rukou do balení dárků. Každý měl svou úlohu, přípraváři vybírali hračky a dávali do krabiček, baliči měli na starosti vše kolem balení, stříhali izolepu a věci umisťovali do balícího papíru, nakonec předali popisovačům, kteří za pomoci Jitky Matúšů vybrali ze seznamu dítě, pro které byla daná věc dle věku vhodná a napsali na balíček jeho jméno.

Dílna zahlcena

Již druhý sbírkový trénink musely běžné hasičské aktivity stranou, nebyl čas na učení ani pohybovou činnost. Ježíškova továrna byla zahlcena prací. Malí dělníci tou dobou hodně marodili a tak se i balení místo pravidelné hodiny protáhlo na hodiny dvě. „Byli jsme zaskočeni, ale zároveň mile překvapeni, máme již 74 jmenovitě zabalených dárků, 3 velké společné, plus množství nepřebraných věci, chlapecké horské kolo a pytel s velkou krabicí plnou plyšových hraček,“ objevilo se večer na facebookové skupině Plamen SDH Košice.

Vypravení automobilu

Předvánoční sobotu už mladí hasiči nechtěli nechat nic náhodě. Trenérky se v tělocvičně sešly raději už o 16. hodině. Hned se pustily do dalších příprav a balení zbylých dárků a modlily se, aby tuto sobotu, už nedorazilo tolika věnovaných věcí. „Naši svěřenci dorazili na pravidelnou 17. hodinu, vše už bylo připraveno, zabalené balíčky naskládané pod stromečkem a chyběly zabalit jen plyšové hračky,“ říká Lenka Pospíšilová. Děti pomáhaly s dokončováním, balené dárky aranžovaly pod stromeček, který tu zbyl z vánoční besídky a přišel nám vhod na společnou fotografii. Do sbírky tento poslední den přibyly ještě dětské knížky a balicí papír, který se hodil. Vše bylo zabaleno o půl šesté, a tak tentokrát zbyl čas i na sportovní trénink, který si děti moc užily. V 18 hodin dorazil starosta SDH Košice Václav Kornherr s pomocníky Jaroslavem a Tomášem Novotným a všechny tašky a krabice s překvapením naložili do hasičského automobilu, který se pro tuto chvíli stal spíše Ježíškovým dopravním prostředkem.

Počítání a dělení

„Samozřejmě jsme předtím s našimi svěřenci vše spočítali, abychom si mohli do hasičské kroniky zapsat, jak se nám letošní projekt podařil,“ upozornila Jitka Matúšů. Jmenovitě zabalených dárků děti napočítaly 159, čtyři velké balíčky byly určené pro všechny obyvatele dětského domova, dále šest kolekcí na stromeček a jedno kolo. „Vyšel nám tedy krásný počet, každé z 38 dětí obývající bývalý zámek v Radeníně najde pod vánočním stromkem čtyři dárky. A v neposlední řadě následovalo ještě pečlivé dělení hraček, protože některé děti zůstávají na Štědrý den v domově a některé jedou na svátky do svých rodin, takže i takto musel být Ježíškův náklad připraven. Naložené auto s károu plné vánočních překvapení odjíždělo z Košic kolem 18 hodiny a mladí hasiči ho vyprovázeli máváním.

Vykládka

Vyložení proběhlo podle plánu pod rouškou tmy, aby děti nic netušily. Požární automobil dorazil na nádvoří dětského domova kolem půl sedmé večer, vše proběhlo v naprosté tichosti za asistence paní vychovatelky Holakovské. „Doufáme, že jsme dětem připravili krásné Vánoce a u stromečku jim zářily radostí oči, už se moc těšíme na zpětnou vazbu z domova a na případnou následující návštěvu. Snad se i příští rok podaří nějaká taková duchaplná akce,“ uzavírá vyprávění Lenka Pospíšilová.

zdroj: Táborský deník

Fotky >>ZDE<<

 

Náhledy fotografií ze složky Vánoční sbírka